"ויבן שמעון על קבר אביו ואחיו" תעלומת קברות המקבים!
"ויבן שמעון על קבר אביו ואחיו" תעלומת קברות המקבים!
בספר מקבים א' פרק יג' מתוארת לפרטים אחוזת הקבר אותה בונה שמעון החשמונאי להוריו ואחיו המקבים שנהרגו בקרבות המרד. אחוזת הקבר המפוארת הוקמה בכפר מודיעים ובמשך 90 שנה זוהו קבריהם של החשמונאים עם אתר קבורה עתיק שנמצא בסמוך לכביש 443.
בעשורים האחרונים עם התפתחות עולם המחקר והארכיאולוגיה הוכח כי הזיהוי המוכר ככל הנראה שגוי וסביב מציאת המיקום הנכון החלה ומתפתחת תעלומה מיסתורית של ממש.
נצא בעקבות הסיפור המרתק והממצאים החדשים על מיקום אחוזת הקבר!!
קברות המקבים האתר הרשמי | האנדרטה לנופלי קרבות מודיעים | מערת הקבורה בכביש 443 | קבר שיח' ערבאווי | חורבת הגרדי | קבר מתיתיהו בן יוחנן | הכפר אל מידיה | חורבת א-ראס | גלעד לזכרו של קובי מוסקונה
משך המסלול

חצי יום בין 4-5 שעות
רמת קושי

קלה
עונות

חורף/סתיו/אביב
אופי הטיול
טיול לקבוצות ולמשפחות | הליכה קלה בקצב שמותאם לכל.
השאירו שם וטלפון ונדבר בקרוב
בעקבות קברות המקבים - בהרחבה
בחנוכה 1907 יצאה משלחת מ”הגמנסיה הרצליה” ביפו לאזור העיר מודיעים החשמונאית (אזור יער בן שמן של היום) כדי לאתר את מקום קבורת המקבים, גיבורי התרבות היהודית במאה השניה לפהנ"ס. זיהוי הקברים העתיקים בעזרתו של רועה צאן ערבי מהאזור גרמה להתרגשות שיא במשלחת ושנים נחשב המקום עליו הצביע הרועה כאתר הרשמי של “קברות המקבים”. החל מ-1944 החלה מסורת בקיום מרוץ לפיד בחנוכה על ידי תנועת “מכבי צעיר” שיצא בכל שנה מהאתר אל כל חלקי הארץ. אלא שבשנות ה-90 עם הרחבתו של כביש 443 התגלה ממצא נוסף שטרף את הקלפים, מערכת קבורה משפחתית ומפוארת מתקופת בית שני ובה יותר מ-20 גלוסקמאות (תיבות קבורה) עליהן חרוטים שמות בעלי דמיון רב לשמות בני המשפחה החשמונאית (מרים, אלעזר, שרה, מנליאוס ועוד). הממצא היווה אופציה נוספת אפשרית לזיהוי מיקום קברות המקבים, אופציה שירדה מהפרק לאחר בחינתו של האתר אל מול מנהגי הקבורה של התקופה החשמונאית ולמתואר בכתובים. הסיפור שלנו לא מסתיים כאן, בסמוך לשני האתרים הללו נמצא אתר שלישי, שעוד בסוף המאה ה-19 עלה כזיהוי הולם לקברות המקבים ע"י החוקר הצרפתי ויקטור גרן. בחפירות שנערכו מסביב לאתר ב-2006 ו-2009 נמצאו שרידים מרתקים שיכולים בהחלט לחזק את הזיהוי כקברי המקבים, אבל גם זה לא הסוף!!! ב-1989 בעת סיור בעקבות המשפחה החשמונאית שהדריך "אריה יצחקי", בחורבת א-ראס בסמוך לכפר אל מידיה, התגלו לטענתו בתוך מערה שרידים ייחודיים של מבנה מפואר מאוד, הכפר אל מידיה מזוהה על פי רוב כ"מודיעים" החשמונאית. אריה יצחקי משוכנע שהוא מצא את אתר קברות המקבים האמיתי…… נצא בעקבות הגילויים!
מטיילים ממליצים:










נהניתם מהטיול? נשמח מאוד להמלצתכם החמה

רשימת ציוד מומלצת
מים
ליום מלא - 3 ליטר למטייל (אין מים במסלול).
כובע
רצוי עם מגן צוואר.
קרם הגנה
פנס
לא לשכוח סוללות.
נעלי הליכה סגורות - חובה
רצוי נעלי הליכה סגורות ונוחות.
ערכת קפה/תרמוס
ארוחות למהלך היום
בהתאם להנחיות המארגנים