הרטוב - מושבת הבולגרים הנשכחת
הבולגרים באים – בעקבות הקמת המושבה הרטוב
לנוסעים על כביש 38 לכיוון בית שמש, נכון מפגש עם שלטים רבים שמפנים לאזור התעשייה הר-טוב, מעטים יודעים ששמו של אזור התעשייה ניתן לו על שמה של המושבה "הרטוב" ששכנה במקום ומעטים עוד יותר מכירים את סיפורה של המושבה הנשכחת…
בדצמבר שנת 1895 הגיעו 12 משפחות מבולגריה והקימו על הקרקע שרכשו זה עתה את המושבה הרטוב. זו היתה המושבה הבולגרית והספרדית היחידה שקמה אז בארץ ישראל. למרות הקשיים וללא תמיכת המוסדות, הצליחו המתיישבים בסופו של דבר, להקים ולפתח את המושבה שהוקמה בלב איזור ערבי, הרבה בזכותו האדיבה של הברון הלא ידוע "יצחק לייב גולדברג". למרות יחסים טובים עם תושבי הכפר ערטוף, נאלצו תושבי המושבה לעזוב במאורעות 1929 ולאחריהן חזרו תושביה ושיקמו אותה. בינואר 1948 יצאה לדרכה האחרונה מהרטוב "מחלקת הל"ה", ממנה לא חזרה עוד. במרץ אותה שנה נהרגו 11 לוחמים בדרכם מהרטוב לירושלים בשיירה שמכונה על שמה, "שיירת הרטוב". ערב הקמת המדינה במאי 1948 נאלצו התושבים לפנות אותה בשנית ובשנת 1955 לאחר ניסיון שיקום שני, ירד המסך על המושבה והיא פינתה את מקומה לדפי ההיסטוריה. על אדמותיה קם המושב נוחם.
נצא בעקבות סיפורה המרתק של המושבה הנשכחת….
בית בן ציון ורגינה לוי | מוזיאון הרטוב | שרידי בית המיסיון | בית הקברות הראשון של המושבה | שרידי המפעל למיצוי שמן | בית הקברות השני | הבאר של הרטוב.
משך המסלול

יום/חצי יום (4-8 שעות)
רמת קושי

קלה
עונות

כל השנה
אופי הטיול
טיול לקבוצות ומשפחות | הסברים והליכה בקצב שמותאם לכל.
השאירו שם וטלפון ונדבר בקרוב
הרטוב - מושבת הבולגרים הנשכחת - בהרחבה
לנוסעים על כביש 38 לכיוון בית שמש, נכון מפגש עם שלטים רבים שמפנים לאזור התעשייה הר-טוב, מעטים יודעים ששמו של איזור התעשייה ניתן לו על שמה של המושבה "הרטוב" ששכנה במקום ומעטים עוד יותר מכירים את סיפורה של המושבה הנשכחת…
בדצמבר שנת 1895 הגיעו 12 משפחות מבולגריה והקימו על הקרקע שרכשו זה עתה מהמיסיון האנגלי את המושבה הרטוב, זו היתה המושבה הבולגרית והספרדית היחידה שקמה אז בארץ ישראל. למרות הקשיים וללא תמיכת המוסדות, הצליחו המתיישבים בסופו של דבר, להקים ולפתח את המושבה שהוקמה בלב איזור ערבי מובהק. הרבה מהצלחתה נזקפת לזכותו האדיבה של הברון הלא ידוע "יצחק לייב גולדברג", שרכש שליש מהמושבה והקים במקום חווה מצליחה.
למרות יחסים טובים עם תושבי הכפר ערטוף, בעלי האדמות הקודמים למיסיון, נאלצו תושבי המושבה לעזוב במאורעות 29, בשל התקפות מכיוון הכפר דיר אבאן הסמוך. לאחר שוך המאורעות חזרו תושביה ושיקמו את המושבה. בינואר 1948 יצאה מהרטוב מחלקת הל"ה לדרכה האחרונה לסייע לגוש עציון המותקף, ממנה לא שרד אף לוחם. במרץ אותה שנה, נהרגו 11 לוחמים בדרכם מהרטוב לירושלים, בשיירת אספקה, שנושאת את שם המושבה, "שיירת הרטוב". ערב הקמת המדינה במאי 48 נאלצו התושבים לפנות אותה בשנית, הם הרגו בלית ברירה את בעלי החיים, חיבלו בכלים החקלאיים ובפיקודו של צ'יץ (שלמה להט) הובלו במסע רגלי לכפר אוריה. בשנת 1955 לאחר ניסיון שיקום שני ירד המסך על המושבה, היא פינתה את מקומה ועברה לדפי ההיסטוריה ועל אדמותיה קם המושב נוחם.
נצא בעקבות סיפורה המרתק של מושבת הבולגרים הנשכחת….
מטיילים ממליצים:
נהניתם מהטיול? נשמח מאוד להמלצתכם החמה

רשימת ציוד מומלצת
מים
ליום מלא - 3 ליטר לכל מטייל.
כובע
רצוי עם מגן צוואר.
קרם הגנה
פנס
לא לשכוח סוללות.
נעלי הליכה
רצוי נעלי הליכה סגורות ונוחות.
כיסוי ראש לכניסה לבית הקברות
למקפידים
ערכת קפה/תרמוס
ארוחות למהלך היום
על פי הנחיית המארגנים