מיני בשמים! סודות הנבטים וצפונות מדבר הנגב
מיני בשמים! סודות הנבטים וצפונות מדבר הנגב
"נבטו" פרושו בארמית "חופר בורות מים". הנבטים שהגיעו מחצי האי ערב היו רועי גמלים מדופלמים, ידעו ופיתחו טכניקות ייחודיות לאיסוף מי שיטפונות ותיעול שלהם לבורות גדולים אותם חצבו בסלע. את הבורות הם דאגו להסתיר מעייני האחרים ובכך להעניק לעצמם יתרון משמעותי ושליטה במרחבי המדבר.
היתרונות הללו הפכו למכריעים עוד יותר עם השתלטותה של האימפריה הרומית על מרחבי המזרח התיכון. בזמן הרומאים התגבר מאוד השימוש בבשמי המור והלבונה ואלו הפכו למצרך יקר ונחשק. בזכות הידע הייחודי שלהם באורחות המדבר הקימו הנבטים רשת דרכי מסחר יבשתית מרשימה, עליה הובילו וסחרו בסחורה היקרה וזו זכתה לכינוי המאוחר "דרך הבשמים".
הנבטים הפכו לאדוני המדבר ושגשגו לצד האימפריה הרומית כממלכה עצמאית. בשנת 106 לספ' החליט הקיסר הרומי טריאנוס לנצל את מותו של המלך הנבטי, להשתלט על שטחי הממלכה העשירה ולהקים על שטחה את "פרובינקיה ערבייה".
לאחר הכיבוש הרומאי ובמקביל להתפתחות המסחר הימי, החלו הנבטים לאבד אט אט את היוקרה והייחודיות שלהם. חשיבותה של דרך הבשמים ירדה ומעם של נוודים, הם החלו הופכים יושבי קבע. הם הקימו ישובים על תוואי דרך הבשמים ובקרבתה, התנצרו יחד עם תושביה של האימפריה הרומית בתחילת המאה ה-4 לספ' וכנגד כל הסיכויים הפכו לחקלאים ולתעשייני יין מובילים.
עם הכיבוש המוסלמי ננטשים הישובים שהוקמו על ידי הנבטים ואלו מתרוקנים מתושביהם. לא ברורות הסיבות אך הנבטים מפנים את בימת ההיסטוריה ונעלמים בדפיה.
נצא למסע מרתק בעקבות התרבות הנעלמת…..
חניון הרועה | העיר האבודה | בור חווארים | גן לאומי עבדת | בורות רמלייה | עין עבדת | שבטה.
משך המסלול

יום מלא (8 שעות)
רמת קושי

קלה
עונות

חורף/סתיו/אביב
מאפיינים
טיול לקבוצות ומשפחות | הסברים והליכה בקצב שמותאם לכל.
השאירו שם וטלפון ונדבר בקרוב
מיני בשמים! סודות הנבטים וצפונות מדבר הנגב
"נבטו" פרושו בארמית "חופר בורות מים", בורות ולא בארות ומעיינות, בהם נהגו להשתמש בדרך כלל נוודי המדבר. הנבטים שהגיעו מחצי האי ערב היו רועי גמלים מדופלמים, ידעו ופיתחו טכניקות ייחודיות לאיסוף מי שיטפונות ותיעול שלהם לבורות גדולים אותם חצבו בסלע. את הבורות הם דאגו להסתיר מעייני האחרים ובכך להעניק לעצמם יתרון משמעותי ושליטה במרחבי המדבר.
היתרונות הללו הפכו למכריעים עוד יותר עם השתלטותה של האימפריה הרומית על מרחבי המזרח התיכון. בזמן הרומאים התגבר מאוד השימוש בבשמי המור והלבונה לצרכי פולחן, טיהור וקבורה ואלו הפכו למצרך יקר ונחשק. בזכות הידע הייחודי שלהם באורחות המדבר הקימו הנבטים רשת דרכי מסחר יבשתית מרשימה, עליה הובילו וסחרו בסחורה היקרה שבצידה הכנסות גבוהות במיוחד. הדרך החלה בדרום חצי האי ערב, מקור הבשמים היקרים ונמשכה עד נמל עזה ואזור החורן בצפון וזכתה לכינוי המאוחר "דרך הבשמים".
הנבטים הפכו לאדוני המדבר ושגשגו לצד האימפריה הרומית כממלכה עצמאית, עשירה, שבירתה פטרה. בשנת 106 לספירה החליט הקיסר הרומי טריאנוס לנצל את מותו של המלך הנבטי רבאל השני, להשתלט על שטחי הממלכה העשירה ולהקים על שטחה את "פרובינקיה ערבייה".
לאחר הכיבוש הרומאי ובמקביל להתפתחות המסחר הימי, החלו הנבטים לאבד אט, אט את היוקרה והייחודיות שלהם. חשיבותה של דרך הבשמים ירדה, אם כי לא פסקה מלפעול ומעם של נוודים הם החלו הופכים יושבי קבע. הנבטים הקימו ישובים על תוואי דרך הבשמים, התנצרו יחד עם תושביה של האימפריה הרומית בתקופה הביזנטית וכנגד כל הסיכויים הפכו לחקלאים ולתעשייני יין מובילים.
עם הכיבוש המוסלמי ננטשים הישובים שהוקמו על ידי הנבטים ואלו מתרוקנים מתושביהן. לא ברורות הסיבות להעלמות הנבטים אך הם מפנים את בימת ההיסטוריה.
נצא למסע מרתק בעקבות התרבות הנעלמת…..
מטיילים ממליצים:






נהניתם מהטיול? נשמח מאוד להמלצתכם החמה

רשימת ציוד מומלצת
מים
ליום מלא - 3 ליטר לכל מטייל.
כובע
רצוי עם מגן צוואר.
קרם הגנה
פנס
לא לשכוח סוללות.
נעלי הליכה
רצוי נעלי הליכה סגורות ונוחות.
בגד-ים
למקרה ויהיה מים במסלול.
ערכת קפה/תרמוס
ארוחות למהלך היום
על פי הנחיית המארגנים.