בעקבות אמות המים לקיסריה
בעקבות אמות המים לקיסריה
בסוף המאה ה-1 לפני הספירה בשיא גדולתו ועוצמתו בונה המלך הורדוס את העיר קסריה. הורדוס שרוצה להטביע את חותמו ויחד עם זה להתחנף לפטרונו קיסר רומי, אוקטוויאנוס, אוגוסטוס, בוחר להקים עיר נמל מפוארת שלא נראתה כמוה ברחבי האימפריה. הורדוס בוחר להקים את עיר הנמל במקומו של ישוב פיניקי זניח בשם "מגדל סטרטון".
בקסריה בונה הורדוס מבני פאר מרשימים, מקדשים, בתי מרחץ, תיאטרון מפואר, אמפי תיאטרון, סירקוס (איצטדיון משחקים), ארמונות, בתי מגורים, היפודרום סוסים וכמובן הנמל עצמו שהיה פרוייקט הנדסי ראוותני ויקר.
כיאה לעיר פוליס מלכותית ומפוארת, נזקקה קסריה למים. מערכת המים הראשונה שנבנתה משכה מים ממעיינות שוני וכשהעיר התפתחה וגדלה חיפשו מהנדסי המלך מקורות מים חדשים ואלה נמצאו בעין צברין. כשהעיר גדלה עוד יותר, גם זה לא הספיק ומים מליחים לשעשועים ושימושים שונים נמשכו מאזור נחל תנינים.
לאחר מותו של הורדוס בשנת 4 לפנה"ס הפכה קסריה לבירתם של הנציבים הרומים וקרנה של העיר עלה אף יותר. בשנת 66 לספירה לאחר עימותים חוזרים ונשנים, פרצו האירועים שהובילו לפרוץ המרד הגדול. גם במרד בר כוכבא שימשה קסריה כבסיס של הצבא הרומי והוצאו בה להורג יהודים רבים שהמפורסם שבהם רבי עקיבא שעונה במסרקות ברזל. לאחר שארץ ישראל נכבשת על ידי הממלוכים, חרבה קסריה.
נצא בעקבות מפעל המים של קסריה ונבקר בעיר הנמל המפוארת ביותר בארץ ישראל בתקופה הרומית והביזנטית……
עין צברין | פארק אלונה | עיינות שוני | ג'אסר אל זרקא | חוף הקשתות | גן לאומי קסריה.
משך המסלול

יום מלא (8 שעות)
רמת קושי

קלה
עונות

חורף/סתיו/אביב
אופי הטיול
טיול משפחות | הסברים והליכה בקצב שמותאם לכל המשפחה.
השאירו שם וטלפון ונדבר בקרוב
בעקבות אמות המים לקיסריה - בהרחבה
בסוף המאה ה-1 לפני הספירה בשיא גדולתו ועוצמתו בונה המלך הורדוס את העיר קסריה. הורדוס שרוצה להטביע את חותמו ויחד עם זה להתחנף לפטרונו קיסר רומי, אוקטוויאנוס, אוגוסטוס, בוחר להקים עיר נמל מפוארת שלא נראתה כמוה ברחבי האימפריה.
על רצועת החוף במרכז הארץ שכן ישוב פיניקי זניח שנשא את השם "מגדל סטרטון". הורדוס בוחר להקים את עיר הנמל במקומו. כך מתאר זאת יוספוס פלאביוס בספרו מלחמות היהודים "הוא בחר לו על שפת הים עיר אובדת, ושמה מגדל סטרטון. כי הייתה יפת נוף וראויה להתכבד". פלאביוס מוסיף ומתאר את קסריה כעיר נמל גדולה ומפוארת אפילו יותר מפיראוס.
הורדוס בונה בקסריה את מיטב המבנים והפאר של אותה התקופה, מקדשים, בתי מרחץ, תיאטרון מפואר, אמפי תיאטרון, סירקוס (איצטדיון משחקים), ארמונות, בתי מגורים, היפודרום סוסים וכמובן הנמל עצמו שהיה פרוייקט הנדסי ראוותני ויקר. בעיר התגוררה אוכלוסיה מעורבת ולמרות שבכללה היו גם יהודים העיר קיבלה צביון ואופי נוכרי.
כיאה לעיר פוליס מלכותית ומפוארת, נזקקה קסריה למים. מערכת המים הראשונה שנבנתה משכה מים ממעיינות שוני והם הובלו לעיר על גבי אמה גדולה ומרשימה. כשהעיר התפתחה וגדלה ונזקקה קסריה למים נוספים. מהנדסי המלך חיפשו מקורות מים חדשים ומצאו את עין צאברין כמתאים. מהמעיין ששוכן בדרום הכרמל, נחפרה נקבה שהובילה את המים בשיפוע מתון ובהמשכה הובלו המים על גבי אמה לקסריה. כשהעיר גדלה עוד יותר, גם זה לא הספיק ומים מליחים לשעשועים ושימושים שונים נמשכו מאזור נחל תנינים.
לאחר מותו של הורדוס בשנת 4 לפנה"ס הפכה קסריה לבירתם של הנציבים הרומים וקרנה של העיר עלה אף יותר. בשנת 66 לספירה לאחר עימותים חוזרים ונשנים בין האוכלוסיה היהודית בעיר לזו הנוכרית, פרצו האירועים שהובילו לפרוץ המרד הגדול. בית הכנסת ברובע היהודי זכה בשל כך לכינוי "כניסתא דה מרדותא". גם במרד בר כוכבא שימשה קסריה כבסיס האספקה של הצבא הרומי, הוצאו בה להורג יהודים רבים והמפורסם שבהם רבי עקיבא שנסרק במסרקות ברזל.
העיר קסריה חשובה גם לנצרות. בקסריה התנצר אחד מחיילי הליגיון הרומי והיה לעובד אלילים הראשון שהתנצר. לאחר שארץ ישראל נכבשת על ידי הממלוכים שסילקו מכאן את הצלבנים, חרבה קסריה.
נצא בעקבות מפעל המים של קסריה ונבקר בעיר הנמל המפוארת ביותר בארץ ישראל בתקופה הרומית והביזנטית……
מטיילים ממליצים:
נהניתם מהטיול? נשמח מאוד להמלצתכם החמה

רשימת ציוד מומלצת
מים
ליום מלא - 3 ליטר לכל מטייל.
כובע
רצוי עם מגן צוואר.
קרם הגנה
פנס
לא לשכוח סוללות.
נעלי הליכה
רצוי נעלי הליכה סגורות ונוחות.
בגד-ים
למקרה ויהיה מים במסלול.
ערכת קפה/תרמוס
ארוחות למהלך היום
בוקר וצהריים.